Home Projects Info facebook instagram

 

Alvar Aalto Museum Extension

Competition - Museum - Jyväskylä - 2016

 

 

Manta Natura
Aalto’s architecture is one among the many natures that inhabit the cultural landscape of Jyväskylä. In his composition, the space in between forms an integral part of the architecture of the place. It is not a case of filling in the blanks - void here is as important as silence between two notes - but of operating in the fabric itself to accommodate a new interiority.

It would be heart-breaking to interrupt the existing balance between built and unbuilt space. We propose instead a functional connection between the two museums immersed in the existing landscape to establish an organic connection between the different levels of the museum.
Not separated from nature, a different ecology is formed between the elements, and the only noticeable architectural element is a patio skylight, that introduces a volume of natural light inside the space. The light is filtered by the humours of nature, and the window frames the trees outside in all their splendour.
When the green sod roof is completed, the courtyard will remain as the only visible artificial element in the park, a future ruin of modernity woven into nature.

 

Team: João Moura Fagulha, Raquel Maria Oliveira, João Prates Ruivo, Joana Lagos Client: Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland